Loading...
  kerekes.ferenc@ikh.hu +(36) 20 93 93 93 5

Turizmus

Mi magyarok sok dologra büszkék vagyunk. Ott van nekünk az ezeréves történelmünk, a kiváló borvidékeink, az egész világon egyedülállónak számító magyar konyha, a jó öreg pálinka és sok más hungarikum. Egy dologra viszont egészen biztos, hogy minden magyar egyformán büszke! Ez pedig nem más, mint a mi “Magyar Tengerünk”, a Balaton. Természet adta kincseink ékköve a magyar és az idegenforgalom első számú látogatottságú helye minden nyáron. Ez az érdem nem is hiábavaló, hiszen rengeteg programmal és látnivalóval várja a kikapcsolódni vágyókat. Legyen szó bármilyen szabadidős tevékenységről, a Balaton jó házigazda; minden téren maximálisan kiszolgálja vendégeit.

Balaton - Tele lehetőségekkel!

Aki szereti az aktív pihenést, annak ott van a teljes mértékig körbe utazható több, mint 200 km hosszúságú kerékpárút, vagy ha az éjszakai életben szeretnénk kicsit lelazulni, akkor nyári fesztiválok és klubok hada várja, hogy kitombolhassuk magunkat. Mindannyian máshogy vezetjük le a feszültséget, bár legyen így, vagy úgy mindannyian imádjuk a meleg vizű és a déli parton a végtelenségig érő sekély strandot, mert az mindenre gyógyír, legyen szó egy kis tekerés utáni felfrissülésről, vagy egy átbulizott éjszaka utáni kótyagos láblógatásról. Azoknak sincs félnivalója, akiknek ezek a programok kicsit túl pörgősek, hiszen számukra ezeken túl is rengeteg lehetőség van még! Azoknak is temérdek kalandot tartogat a mi kis tengerünk, akik jobban szeretik a természetközelibb és nyugodtabb tevékenységeket.

A Töreki Tanösvény

Közvetlenül Siófok közelében található a Töreki Természetvédelmi Terület, mely 1994 óta védett területnek számít. A természeti értékek és a hangulatos táj megőrzése mellett fontos cél, hogy a kirándulni vagy pihenni vágyó látogatóknak megfelelő környezetet biztosítson. A tanösvény bemutatja a tavak, vizes élőhelyek, különféle erdők és rétek élővilágát, a madármegfigyelő torony pedig bepillantást enged a gazdag madárvilág életébe. A tanösvény hossza 8,5 km, a leghosszabb túraútvonal 14 km, de lehetőség van rövidebb sétákra is. A tanösvény mentén több pihenőhelyet alakítottak ki, ahol padokat, esőházat, tűzrakó helyeket és szemét elhelyezési lehetőséget talál a látogató.

Tihanyi Látnivalók

A Tihanyi-félsziget tanösvényei voltak az első bemutató sétautak az országban, melyek elsősorban a félsziget különleges geológiai képződményeire hívja fel a figyelmet, de az útvonal mentén megismerkedhetünk a botanikai, zoológiai és tájképi értékekkel is a Tihanyi Önkormányzat "Tihany" füzete segítségével. Az összességében 18 km hosszú, több kisebb és nagyobb körúttal hálózza be a félszigetet. Tihany a Balatont két medencére osztó Tihanyi-félszigeten fekszik. A tájat vulkanikus erők formálták évmilliókkal ezelőtt; ennek ma is látható nyoma többek között a két kaldera, melyekben a Belső- és a Külső-tó kialakult. A vulkanikus utótevékenység több, mint száz gejzírkúpot alakított ki, melyek közül a legismertebb az Aranyház.

Magyarország - A jó borok hazája

Mindezek mellett a Balatoni Borrégió a magyar borászat egyik legjelentősebb bortermelő vidéke, ugyanis itt található 6 borvidék a 25 magyar borvidékből: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. A bortermelés kezdetei hazánkban egészen 1. század elejéig, a római korig nyúlnak vissza, melynek emlékét a magyarság már több, mint ezer éve hűen őrzi. A régió borvidékeinek ősi, autochton fajtái közül újra köztermesztésbe került a Kéknyelű, a Budai zöld és a Juhfark. Jellegzetes, helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól ismert, a legelterjedtebb fajta az olaszrizling.