Loading...
  kerekes.ferenc@ikh.hu +(36) 20 93 93 93 5

Magyar Tenger

Természet adta kincseink ékköve tagadhatatlanul a Magyar Tengerként is emlegetett Balaton, mely a magyar turizmus szerves részét képezi már a XIX. század óta, emellett pedig a külföldi idegenforgalom központja Budapest mellett. Nevének eredete szláv gyökerekre vezethető vissza, a magyarság előtt itt élő szláv népek “blato-nak” nevezték, mely annyit jelent, hogy mocsár, láp. A németek úgy ismerik Plattensee, amely azt jelenti: lapos tó.

A strandolók kedvenc helye, ugyanis több száz méteren keresztül sekély a vize, amit annak köszönhet, hogy két tektonikus lemez árkában helyezkedik el. Hosszú és keskeny tó, nyugat-kelet irányban 78 km, észak-dél irányban pedig 1,4-19 km hosszú. Legnagyobb mélysége 11 m, átlagos mélysége 3-4 m.

Adottságok

A déli parton sekélyebb a víz, ezért nyáron hamar felmelegszik. Északi partján a Bakony erdő-borította hegyei emelkednek. A Balaton-felvidék napsütötte lejtőin sok szőlőt és gyümölcsöt termesztenek. Nyáron a kellemes időjárás, az északnyugati szelek által terelgetett vitorlások, a harmonikus szépségű táj megnyugtató hatással van a pihenő emberekre.

Történelmi Háttér

A Balaton környéke igazán a XX. században indult fejlődésnek, amiben az iparosodás is fontos szerepet játszott. Ekkor kezdtek megjelenni az első komolyabb magánvillák a part mentén és a korszerűbb nyaralók is. Megkezdődött a tó gáláns fürdő életének fejlődése. A fürdőélet, a nyaralókultúra főleg az 1960-as években alakult ki, ekkor 15 ezer különféle nyaraló, üdülő és szálló épült a part menti településeken, és ekkor indult meg a vendéglátói létesítmények fejlődése is. Ebben az időszakban sok vállalat, szervezet és intézmény saját üdülőket is létesített, de ugyanígy jött létre a Zánkai Úttörőtábor is gyerekek részére. A pártállam is létesített üdülőt a Balatonon, az egyik Balatonőszödön található, a másik, nagyobb, komfortosabb Balatonaligán létesült. 

Nagy bumm: a '70-es '80-as évek

Az 1970-es és 1980-as években egyre több nyugati, főleg német turista is megfordult a Balatonnál, mert számukra könnyen és olcsón elérhető nyaralási lehetőséget nyújtott. Ekkor élték virágkorukat a „Zimmer Frei” (németül: szoba kiadó) feliratokkal, táblákkal dekorált magánnyaralók, amiknek tulajdonosai szobákat adtak bérbe külföldieknek. Mások büfét, lángossütőt, vagy más szolgáltatói vállalkozást üzemeltettek. A rendszerváltás után is a nyaralás, üdülés maradt a Balaton meghatározó szerepköre, ahova hosszabb-rövidebb időre jönnek nyaralni és fürdőzni az emberek. Ennek megfelelően a Balaton főleg jó időben, illetve a nyári hónapokban bonyolítja le az idegenforgalmának jelentős részét. 

Szerepe Napjainkban

A XXI. századra a Balaton olyan turisták által látogatott hellyé nőtte ki magát, amely nemzetközi viszonylatokban is teljesen megfelel napjaink igényeinek. Legyen szó bármilyen vízi, vagy nem vízi kikapcsolódásról, mindenki megtalálja a maga igényeit. A tó és az infrastruktúra segítségével lehetőségeink száma szinte végtelen. A parton hatalmas csobbanásokat lehet rendezni, elektromos és hagyományos vízibiciklikkel pedig őrületes hajszákban lehet részt venni. Kicsit beljebb a tó vizén romantikus körülmények között élvezhetjük a minket körülölelő lélegzetelállító panorámát akár egy vitorlásról, vagy egy sétahajóról. Ha pedig inkább az adrenalin hajt bennünket, akkor lehet vízisíelni, vagy jetskin repeszteni.